Gerald Durrell: Korfu-trilógia
2023. február 22. írta: R. N. Dorina

Gerald Durrell: Korfu-trilógia

Az író gyermekkorának öt éve a világ egyik legszebb szigetén - családja és állatok körében

Gerald Durrel: Korfu trilógiája három remek regényt foglal magában, melyek egy angol család életét mutatják be, akik Korfura költöztek a két Világháború között. A Családom és egyéb állatfajták, a Madarak, vadak, rokonok és az Istenek kertje című kötetek nem konkrét kronológiai sorrendben függenek össze, pusztán a szereplők és a helyszín köti egybe a három regényt. Tartsatok velem és ismerjétek meg Durrelléket, akiknél mókásabb helyzetekbe keveredő családot nehéz találni!

Gerald Durrell brit zoológus és író 1925-ben született Indiában. Szüleinek angol felmenői voltak, és apja 1928-ban bekövetkezett halála után édesanyjával és három testvérével Angliába költöztek. 1935-ben költöztek Korfura, ahol közel 5 éven át éltek, és az író itt szeretett bele a természetbe és az állatvilágba. Iskolába nem járt, magántanárai voltak, többek között róluk (és persze a családja mindennapjairól és a sziget állatvilágáról) is megemlékezett az általam ismertetett regényben. Miután kitört a II. Világháború, visszaköltöztek Angliába, és Gerald eleinte egy kisállat-kereskedésbe, majd egy állatkertben kezdett dolgozni. 21. születésnapján jelentős összeget örökölt, melyet állatok gyűjtésére fordított. Voltaképpen az egész világot bejárta állatok után kutatva. A begyűjtött állatokat különböző brit állatkerteknek adta, de szigorú, az állatok tartására irányuló forradalmi kikötések mellett. Mivel ezeket az állatkertek nem voltak hajlandóak betartani (hiszen rendkívül költséges lett volna átalakítani és megreformálni az állatok tartását) ezért egyre kevesebb munkát kapott. 1951-ben megházasodott és Margo házába költöztek. Felesége később állandó társává vált állatgyűjtési expedícióin, és segített férjének megalapítani a jersey-i állatkertet. Hogy bevételre tegyen szert, felesége és író bátyja buzdítására könyvírásba kezdett, melyek végén gyűjtésre és adakozásra buzdította olvasóit, így újra útra tudtak kelni, ezúttal Amerikába. A Családom és egyéb állatfajták c. regénye 1956-ban jelent meg és hatalmas sikert hozott az írónak. Ezt követő útjain már a saját állatkertjébe gyűjtött állatokat, melyeket egy ideig, hely hiányában, Margo házának hátsó kertjében tartott. A Jersey Állatkertet 1959-ben, Húsvétkor nyitották meg. 1963-ban alapítványt hozott létre a veszélyeztetett fajok megmentésére és az állatkertek állattartási körülményeinek javítására. 1982-ben elvált és még abban az évben újranősült. Új feleségével televíziós sorozatot forgattak, melyet itt nálunk is bemutattak. Mivel viszonylag fiatalon és elég nagy mennyiségben már kapcsolatba került az alkohollal (trilógiájában is beszámolt erről, hogy Korfun bizony sokszor ivott bort és egyéb, helyi röviditalokat) komoly májzsugorban szenvedett, melyet egy májtranszplantációval próbáltak meg orvosolni, de sajnos nem sikerült jelentősen meghosszabbítani vele életét. 1995-ben halt meg, hamvait állatkertjében helyezték el. Rendkívül termékeny író volt, rengeteg ismeretterjesztő és egyben szórakoztató művet írt, novellákat, regényeket, albumokat. Több, mint 10 tévésorozatot forgatott emellett, és jópár állat róla kapta a nevét. A könyv alapján 2016-ban sorozat is készült, érdemes megnézni, nekem tetszett. 

Mivel a három könyv, mint említettem, klasszikus értelembe véve nem függ egymástól, így én sem boncolom szét őket. Az író ezt le is írja már az elején, hogy kronológiai sorrendet ne keressünk, mert nincs bennük, pusztán élvezni kell a leírtakat. Néhány gondolatban azért összefoglalom a családot és, hogy pontosan mire is számíthatunk. Gerry a legkisebb gyerek a Durrell családban, édesanyja Louisa, özvegy, Angliából a rossz időjárás és annak velejárói (nátha, asztma és pattanások) miatt költöznek el Korfu szigetére. Legidősebb bátyja, Larry, írónak készül és 23 éves, Leslie, fegyvermániás, 16 éves, Margo, akit kicsit egyszerűnek tüntet fel, és aki kicsit a külsőségek rabja, 14 éves ekkor. Édesapjuk Gerry 3 éves korában meghalt, a család feje a Mama, aki egy elképesztő figura lehetett - bár a család minden tagja az. Az első kötetben megismerhetjük a házkeresésüket (pontosabban azzal való szembesülésüket, hogy Korfun a házakban nincs fürdőszoba) majd Gerry egyre növekvő állatállományának történetét, Larry írói szárnypróbálgatását, és voltaképpen minden barátjukat, akiket a szigeten ismertek meg. Megtudhatjuk, hogyan lehet influenzát kapni egy halott szenttől és miként kergethet őrületbe valakit egy harmonikás svéd. A másik két kötet szintén bővelkedik hasonló anekdotáktól: az állatok védelmére önkénteseket gyűjtő görög hölgynek miként hullik halott veréb eső a nyakába, és miért kerül bíróság elé a vérhasból lábadozó Leslie, mert Gerry az ablaka alatt boncol fel egy halott teknőst. Az utolsó kötetben nagyot nevethetünk író arra irányuló kísérletén, hogy megtanuljon franciául (az idős tanár repedt és törött csontokkal kerül ki belőle) és azon is, hogy mi történik, mikor a családot meglátogatja egy Prince nevű indiai fakírtanonc. A legjobbak pedig a francia gróf látogatását övező események katasztrofális végkimenetelét bemutató sztorik. A rendkívül szórakoztató történetek között azért némi állatismeretet is magunkra szedhetünk, az író nem feledkezik meg a tengeri és a szárazföldi élővilág bemutatásáról, de mindezt a legkevésbé sem unalmas formában teszi. Kifejezett csattanó nincs, szórakoztató történeteket olvashatunk. 

Őszinte leszek: sokszor a számra kellett tapasztanom a kezem, hogy nehogy felkeltsem az alvó gyerekeket a kirobbanó nevetésemmel. Végig azon gondolkodtam, hogy komolyan megtörténhetnek ilyen abszurd és vicces helyzetek egy családban, vagy azért az események kaptak egy kis színezetet - bárhogy is volt, egyszerűen fantasztikusan szórakoztató minden sora. A karakterek, főleg Larry és a Mama elképesztően lazák, a családfővé előlépett asszonyt voltaképpen semmivel sem lehet kihozni a sodrából (talán csak a kéjenc tengerésznek, Creech kapitánynak sikerül ez egy-egy alkalommal) Larry pedig rendszeresen átjáróházzá varázsolja az egyre nagyobb villákat, amikbe a fiú művész barátainak állandó látogatásai miatt kényszerülnek költözni. Rengeteg benne a helyzetkomikum, a tréfás megjegyzés, és az egyre inkább állatkertre hasonlító ház és udvar Gerrynek köszönhetően mindig tartogat izgalmakat a család számára. Szarkák, skorpiók, teknősök, békák, sáskák, gekkók és mindenféle művészek állandó otthonává válik a családi villa - így élnek ők teljes egyetértésben. Én rengeteget nevettem, az állatos részeket pedig nagyon érdekesnek találtam. Szívből ajánlom mindenkinek elolvasásra, mert nagyon olvasmányos, nevettető és szerethető regények.

 

Jó olvasást kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://azolvasasize.blog.hu/api/trackback/id/tr3216824972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása