Borsa Brown: A szárd szikla
2022. július 14. írta: R. N. Dorina

Borsa Brown: A szárd szikla

Az ellentétek vonzzák egymást tipikus esete egy gyönyörű szigeten

Borsa Brown: A szárd szikla című regénye egy romantikus történet, amelyben egy összetört szívű New-yorki lány három hónapra Szardínia szigetére költözik, hogy kiheverje szakítását, és ott találkozik egy férfival, akit leginkább egy zord, érdes sziklához tud hasonlítani. Tartsatok velem és ismerjétek meg Virginia és S. S. találkozásának szórakoztató és egyben romantikus történetét!

Borsa Brown magyar írónő, aki 1975-ben született Vácott, és egyébként Szobonya Erzsébetnek hívják. Iskoláit Vácott végezte, érettségije megszerzése után egy multinacionális cég középvezetőjeként helyezkedett el. Második gyermeke születése után saját vállalkozást indított, de közben nőiesség, anyaság témájában publikált online cikkeket. Első könyve, A maffia ágyában című 2013-ban jelent meg. 2015-ben futott be Az arab című regényével, ami 2015-ben Az Év Könyve lett. Minden regénye megjárta a toplisták élét, ő a legkelendőbb magyar író jelenleg. Elsősorban romantikus témában ír, de igyekszik fontos társadalmi problémákra is rávilágítani. Különös, szókimondó stílusa miatt szeretik nagyon az olvasók. Fő célkitűzése, hogy minden gyerek kezébe kerüljön könyv, és megismerjék az olvasás szépségeit. Eddig 24 kötete került kiadásra. A szárd szikla című regénye 2020-ban jelent meg. 

A regény főszereplője egy Virginia Angels nevű New-yorki lány, aki egy komoly szerelmi trauma (a férfi, akihez hozzámenni készült, megcsalta a lány húgával) elől 3 hónapra egy találomra kiválasztott európai városba, a Szardínián található Castelsardoba utazik. Úticélját voltaképpen a szállás határozza meg, az interneten található, bérbe vehető épületek között kutatva beleszeret egy kőházba, repjegyét lefoglalva és a családi bonyodalmakat hátrahagyva belevág a kalandba. Virgi angol nyelvtudásával nehezen boldogul, szállásadója pedig láthatóan nem kíván semmilyen segítséget nyújtani neki, arról nem is beszélve, hogy a szállásra való megérkezés hatalmas pofon a lánynak: a ház borzalmasan piszkos, a kert elhanyagolt, és ha nem lenne a kertből nyíló csodás kilátás, már sarkon is fordult volna. De a látvány annyira csodálatos, hogy Virgi elhatározza, minden reggel és este ezzel akar kelni és feküdni, így szomszédja, Gianluca segítségével rendbeteszi a házat és megismerkedik a várossal. Első útján belebotlik egy robosztus férfiba, egy izmos, hosszúhajú, marcona pasiba, aki kifizeti helyette a vásárlása összegét, de kifejezetten goromba Virgivel. Ennek ellenére a lányban valami furcsa vonzalom ébred iránta, és biztos veletek is megesett már, hogyha zavarban vagytok valaki előtt, akkor sosem úgy sikerül semmi, ahogy kellene, vagy ahogy eltervezitek, mindig oltári leégés lesz a dologból. Nos Virgi is ugyanígy van ezzel a félistennel, nevetségesebbnél kínosabb szitukba keveredik a jelenlétében. Közben pedig a hasonló modorú szállásadójával is küszködik, aki továbbra sem mozgatja a füle botját sem a házat érintő problémákkal kapcsolatban. Aztán a csavar a történetben: a rejtélyes S. S. nem más, mint a vonzó, robosztus, érdes modorú férfi, Salvatore Satta, akivel kapcsolatban Virginek egyre több illetlen gondolata támad. Ahogy közeledik a távozás időpontja, egyre jobban fáj a szíve Szardínia után, ezért egy beborozott este után (sosem iszik, de most a szomszéd apukája megvendégelte, hát a fejébe is szállt) felveti Salvatore-nak, hogy megvenné az ingatlant. Mivel ennek nemcsak az az akadálya, hogy Salvatore-nak esze ágában sincs eladni, hanem olyan jogi feltételei is vannak, mint pl. csak olasz állampolgár vehetné meg az ingatlant, Virgi megkéri a férfit, hogy vegye feleségül, majd elválnak két hét múlva és ő titkon kifizeti a ház vételárát, míg a házassági szerződésben kikötik, hogy válás esetén az övé lesz a ház. A férfi nagy nehezen belemegy a dologba, de aztán az esküvő után komoly bonyodalmak kezdődnek: a két fiatal rádöbben, hogy irtóra szerelmesek egymásba, de továbbra is nehezen viselik el a másikat, a két életstílus határozottan nem egyeztethető össze. Egy szenvedélyes egymásratalálás után mégis ott ülnek az ügyvéd előtt a válási papírok fölött. Hogy mi lesz a történet vége, megtudhatjátok, ha elolvassátok a regényt!

Igazán nagy meglepetés volt a számomra ez a könyv, mert őszinte leszek: valami kis limonádét vártam. De ez egyáltalán nem az, romantikus történet ugyan, de ez a tipikusan az "ellentétek vonzzák egymást" típus, annak minden humorfaktorával együtt. Nagyon komikus volt, ahogy ez a fiatal nő égette magát ezelőtt a férfi előtt, aki egyébként az a kifejezetten tenyérbemászó modorú férfi, akiért a nők azért vannak oda, mert meghódíthatatlan, betörhetetlen... És mellé ugye irtó vonzó is. A végén mondjuk nekem Virgi meg Salvatore civakodása, vagy hát ez a félreértések vihara, ami köztük húzódott, már picit sok volt, de már annyira izgultam, hogy mi lesz velük, hogy szerintem pusztán ez volt az ok. Nagyon-nagyon tetszett, biztosan fogok még olvasni az írónőtől, mert nagyon megragadó a stílusa, olvasható, szerethető és izgalmas volt ez a történet. Kedvet kaptam Szardínia szigetére ellátogatni, egyrészt Castelsardo olyan gyönyörű, másrészt az írónő is bemutatott belőle pár látnivalót, és biztosan elképesztően jó hely lehet. Én szívből ajánlom mindenkinek elolvasásra, igazán letehetetlen könyv!

 

Jó olvasást kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://azolvasasize.blog.hu/api/trackback/id/tr7417784796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása